dobra kuchnia polska w Krakowie

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, lecz również wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Jednak stolica Małopolski to nie tylko Wawel oraz piękne zabytki – to również kuchnia i regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy chodzi o dania oraz lokalne produkty.

kuchnia polska Kraków rezerwacja

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających towarów. Kraków słynie przede wszystkim z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wybornych regionalnych produktów – podróżnicy w większości wypadków poszukują gotowych dań, jakie za pomocą wrażeń kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej lub jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Miłośnicy zup powinni posmakować żurek po krakowsku lub ewentualnie barszcz czerwony krakowski.
Niemniej jednak to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce oraz na całym globie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to delikates, jaki można traktować jako deserowy przysmak. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o kształcie koła. Wyróżniają go również specyficzne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. W większości wypadków obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, chociaż także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać również po specyficznych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kariera/   
Jak widać, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to też raj dla smakoszy, którzy szukają nowych, lokalnych regionalnych kuchni i towarów, za pomocą jakich są w stanie o dużo odpowiedniej zapoznać Kraków oraz jego okolice.