Każda sztuka kulinarna cechuje się własnymi tradycjami, obrządkami oraz czynnościami, jakie wykonuje się z najogromniejszą starannością. W tym oraz kuchnia polska. To przykre, nie każdy rodowity Polak zna się na kuchni etnicznej chociaż w pięćdziesięciu procentach. Dla dużej grupy z nas kuchnia staropolska jest dosyć uboga oraz prosta. Znacznej większości z nas łączy się wyłącznie z pierogami (jakie są bardzo cenione na całym świecie), schabowym, mizerią i kartoflami. Nic bardziej mylnego. Pierogi uznaje się za lokalne, zwłaszcza z powodu podawania ich na terenach kraju. Lecz nie bez przyczyny jedna z odmian pierogów nosi nazwę ruskie. Według historyków i koneserów kuchni polskiej, pierogi pozostały niegdyś sprowadzone ze Wschodu – być może z Rusi. Mimo to i tak w Europie lub w Stanach Zjednoczonych są one kojarzone najczęściej z Polską. Można dostać je w wyjątkowych polskich sklepach w Stanach Zjednoczonych. Być może Polacy znają bardzo dobrze smak stereotypowych pierogów ruskich czy też jakichkolwiek innych, lecz kiedy mamy je na co dzień na naszych stolikach ciężko jest nam docenić ich wartość. W końcu to tylko pożywienie. Jednak dla niektórych z nas to jest aż jedzenie. Szczególnie dla miłośników oraz degustatorów, którzy przez pełne życie wypróbowali setki przeróżnych potraw, reprezentatywnych dla różnych części Europy czy świata. Skoncentrujmy się jednakże jeszcze raz na charakterystyce kuchni polskiej. Wszelkie towary oraz składniki używane przez wieki przez lokalne kury domowe tak właściwie niedużo się zmieniły. Nie mamy tutaj na myśli techniki jaką są wytwarzane – na przykład jogurty.
Zobacz film