włoska restauracja bez glutenu w Krakowie

Smaczna kuchnia włoska
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród licznych alternatyw, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że włoska kuchnia to mnogość smaków, połączeń i duża porcja zdrowia.

Typowe włoskie potrawy

Naszym rodakom restauracja włoska, kojarzy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z owocami morza. Podczas gdy włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Popularne jedzenie włoskie

Makarony są bazą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. Praktycznie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dołączyć do makaronu. włosi gotują Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednakże jako włoskie danie. Dobra włoska pizza powinna mieć cienkie ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To też risotto, focaccia, ravioli i liczne desery – np. tiramisu czy panna cotta. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mascarpone i grana padano.
Zobacz film